About

My name is Gijs Steenbergen and I’m a music lover, musician & sound engineer.

photo by Romeo Guldeman

Geboren op 18 oktober 1977 te Amsterdam, zoon van Wouter Steenbergen 22-9-1950 – 24-6-2000 en Helma Mandemaker 10-2-1951. Beide ouders zijn theatermensen, en vooral bezig met bewegingstheater. Als er in 1980 een broertje op komst is verhuist het gezin naar Warmenhuizen, een dorpje nabij Alkmaar. Op OBS de Torenven breng ik mijn lagere school periode door. Ik heb veel vriendjes en vriendinnetjes, maar merk al snel dat voetballen, oorlogje spelen, knikkeren en al die andere dingen die een kind speelt mij niet zoveel interesseren. Ik voel meer bij muziek, en zit dan ook uren achter elkaar lp’s te luisteren en cassette bandjes op te nemen. Het duurde ook niet lang voordat ik alleen nog maar lege cassette bandjes voor mijn verjaardag kreeg als ik mijn verjaardagsfeestje voor klasgenoten gaf.

Toen ik een jaartje of zes was namen mijn ouders mij (zoals zo vaak) mee naar een theatervoorstelling. In deze voorstelling bestond het decor uit een muur van trommels, en ik wist het, ik moest en zou drummen. De drummer uit die voorstelling vond dit zo leuk dat hij mij een basdrum en bekken kado gaf en van Sinterklaas kreeg ik een snare drum en mijn eerste drumkit was op 7 jarige leeftijd een feit. Moest wel eerst paar jaar blokfluit les volgen voordat ik op drum les kon, en dat heb ik met enige tegenzin braaf gedaan. En daarna kon ik toen ik negen jaar oud was eindelijk op drumles.

Een van mijn blokfluit optredens. OBS de Torenven

Een van mijn weinige blokfluit optredens. OBS de Torenven.

Op een gegeven moment is het tijd om de middelbare school te kiezen, en ik had het geluk dat een van de drie scholen waar muziek als eindexamenvak gegeven werd bij mij in de buurt was, de BSG in Bergen NH. Dus. De keus was snel en gemakkelijk gemaakt. Ik heb echter (toen) nooit echt het nut kunnen inzien wat ik daar leerde, en vond menselijke interactie en muziek veel interessanter. Ook waren er toen weinig vervolg/beroeps opleidingen waar ik warm voor liep. Halverwege 4 HAVO rond kerst heb ik toen dan ook besloten met de middelbare school om te gaan werken. Want stilzitten dat is voor mij geen optie, en toen ook al niet.

Ik zat in die periode ook in diverse bandjes, en speelde voornamelijk vrij harde grunge. In deze periode ontdekte ik twee dingen voor mijzelf die tot op de dag van vandaag invloed hebben op mijn werkwijze. Nummer een was, ik wil mijn geld verdienen met leuke dingen doen en zo min mogelijk het gevoel hebben dat ik werk om te kunnen leven, dat hield voor mij in, geld met muziek verdienen. En nummer twee, met een creatief vak geld verdienen is zo makkelijk nog niet, en was toendertijd een beetje bang dat ik vooral drumles zou moeten gaan geven en in coverbands zou belanden. Daardoor begon ik te twijfelen, en wist een toen ook een paar jaar lang niet welke invulling ik hieraan wilde geven en hopte van ‘normale baan’ naar ‘normale baan’, al lukte het wel weer altijd net de leuke baantjes te vinden, zo heb ik tijdlang in een zeefdrukkerij gewerkt en dat was toch wel leuk.

Op mijn 22e kreeg ik te horen dat mijn vader kanker had, en een half jaar later was hij er niet meer. Ik hield er wel een fikse erfenis aan over en wist meteen dat ik dit ging gebruiken om in de toekomst te investeren. Een jaar daarvoor had ik een demo opgenomen van een bevriende band, dit omdat ik de demos van mijn eigen bandjes ook zelf opnam, en vond dit eigenlijk zo leuk dat toen ik de erfenis kreeg het kwartje viel. Ik ga als geluidstechnicus mijn geld verdienen, en heb toen (na heleboel inlezen want ik wist nagenoeg nog niks) een studio gebouwd, mij ingeschreven bij kamer van koophandel, een boekhouder gezocht en begon dus aan het avontuur van een eigen opname studio.

De eerste paar jaar bestond mijn werk en klantenkring vooral uit bandjes uit de omgeving van Alkmaar. En mijn studio was eigenlijk non stop in gebruik. Inmiddels was ik wel met een van de bandjes die bij mij opgenomen had ook mee als live technicus, dit bandje speelde van kraakpand tot grote festivals, en gelukkig heb ik daar toen veel van geleerd. Want na een jaar of vijf volop studio werk te hebben gehad, zakte de prijzen van studio apparatuur drastisch, en was het voor iedereen mogelijk om een opname set aan te schaffen. Ofwel weer een jaar later had ik nog maar zo’n vier studio opdrachten per jaar. Gelukkig zag ik dit aankomen en ben het live circuit in gedoken. Ik werkte als hoofdtechniek bij OJC Parkhof, werkte voor zo’n beetje elk audio bedrijf in de buurt, en ging steeds meer met bands mee als live technicus. Ook werd ik benaderd door een jeugdtheater gezelschap, ik heb ruim tien jaar voor dit gezelschap gewerkt als geluid en licht technicus.

We schrijven nu 2021, en de laatste tien jaar waren mega productief. Ik mixte voor bands als De Kraaien, Dany Vera en Gallowstreet. Werkte als huis technicus voor poppodia en theaters. Deed audio bij video/streaming producties. En ik werk gelukkig ook ieder jaar wel aan een paar projecten in de studio.

Opname op lokatie maart 2021 – Gallowstreet