Tips voor een goede opname.

Uitgerust zijn, is natuurlijk de nummer een. Wat vooral als er op zondag gewerkt word nog wel eens een probleem wil zijn.

Het dagdeel waarop je normaal het productiefst bent is meestal ook het beste dagdeel om op te nemen.

Hoe beter je instrument klinkt, des te beter de opname. Oude drumvellen, stukke bekkens, oude snaren, aanlopende snaren, meetrillende bas/gitaar versterker. Je hoort het allemaal terug in je opname.

 
Het samenspel heeft ook veel invloed op het eindresultaat.
Misschien kennen sommige van jullie wel het verschijnsel dat het geluid in de oefenruimte de ene week super goed en duidelijk is, terwijl het een week later in dezelfde ruimte met dezelfde instrumenten een stuk minder klinkt. Dit komt meestal doordat je de ene week met z'n allen super strak en met elkaar speelt en de week erna het toch net niet helemaal strak is. En in dit geval bedoel ik niet 'uit de maat' onstrak, maar 'timing' onstrak, het gaat hier dus om milliseconden.Het is een interessant en grappig verschijnsel waar je als beginnend / hobby speler niet altijd wat aan kan doen, maar wel altijd handig is om te weten dat het invloed heeft op hoe de opname uiteindelijk gaat klinken. Door dit verschijnsel kan het bijvoorbeeld zijn dat het gitaar geluid als je het 'solo' beluisterd goed klinkt, maar al zet je de rest van de muziek erbij aan klinkt hij opeens een stuk minder, maar dat kan dus ook bij elk ander instrument het geval zijn. Veel samen spelen dus!
 

Er zijn een aantal verschillende manieren om op te nemen.
Zo kun je er voor kiezen om allemaal tegelijk te spelen en alles in een keer op te nemen. Het voordeel hiervan is dat je op elkaar kunt reageren zoals je dat normaal ook doet. Nadeel is dat je achteraf minder makkelijk foutjes kan repareren omdat er 'overspraak' heeft opgetreden tussen de verschillende microfoons.

Daarom kun je er ook voor kiezen om alles een voor een op te nemen. Het voordeel is dat er helemaal geen overspraak tussen verschillende instrumenten is, en je bij het mixen een heleboel vrijheid daardoor hebt en veel verschillende kanten op kan.

 

Het nadeel is dat het wat moeilijker is om het nummer 'levendig' te laten klinken. Het wordt vaak wat statisch omdat muzikanten minder makkelijk op elkaar kunnen reageren. Heel vaak is het dan ook een combinatie van deze twee methodes die wordt gebruikt. Je kan bijvoorbeeld drums en bas opnemen, terwijl de gitaar en zang als begeleiding wel meespeelt zodat je toch de 'feel' van het nummer hebt. Deze neem je dan los op nadat drums en bas er op staat. Zo zijn er nog vele verschillende combinaties mogelijk. Het loont de moeite om goed na te denken welke het beste bij jouw stijl muziek en bij jou zelf het best past.

Microfoon plaatsing is ook een invloedrijk item. In sommige gevallen kan elke centimeter een groot verschil maken. Ook welk type microfoon je gebruikt maakt veel uit, soms kan het plaatsen en kiezen van microfoons best wel even wat tijd in beslag nemen. Het loont echter wel vaak de moeite, want hoe beter je ruwe opname klinkt, hoe beter het eindresultaat. De uitspraak 'we fixen het bij het mixen' kan je het beste zo min mogelijk gebruiken tijdens het opnemen. Uiteraard denk ik graag met je mee, dus bel of mail gerust.